Udarbejdet af Aktivsocialraadgiver.dk V/socialrådgiver Frank Jensen:
Socialrådgivning for folket fra folket
I DETTE INDLÆG KAN DU SOM BORGER LÆSE OM DINE RETTIGHEDER NÅR DU MØDER DEN KOMMUNALE FORVALTNING/KOMMUNEN
Nogle af rettigheder er dem der kaldes for retsgarantier – og er grundlæggende rettigheder i enhver stat der kan betegnes som værende en retsstat (det er så spørgsmål om borgerne oplever det i mødet med forvaltningen og fejlafgørelsesprocenterne indenfor de sociale områder i Danmark er så lemfældig at borgerne lige så godt kunne trække et kort fra 2 kortbunker der lægges på bordet foran dem – det er der evidenser (dokumentation/beviser – Red) i de sociale Danmarkskort…
LOVHJEMMEL FOR PARTSHØRING
LBK nr 433 af 22/04/2014 Justitsministeriet – Forvaltningsloven Kap.5
Kapitel 5 Partshøring
§ 19. Kan en part ikke antages at være bekendt med, at myndigheden er i besiddelse af bestemte oplysninger om en sags faktiske grundlag eller eksterne faglige vurderinger,. må der ikke træffes afgørelse, før myndigheden har gjort parten bekendt med oplysningerne eller vurderingerne og givet denne lejlighed til at fremkomme med en udtalelse.
Det gælder dog kun, hvis oplysningerne eller vurderingerne er til ugunst for den pågældende part og er af væsentlig betydning for sagens afgørelse.
Myndigheden kan fastsætte en frist for afgivelsen af den nævnte udtalelse.
Undtagelsesbestemmelser for partshøring fremgår af forvaltningsloven §.19 stk.2:
Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 gælder ikke, hvis
- det efter oplysningernes eller vurderingernes karakter og sagens beskaffenhed må anses for ubetænkeligt at træffe afgørelse i sagen på det foreliggende grundlag
- udsættelse vil medføre overskridelse af en lovbestemt frist for sagens afgørelse
- partens interesse i, at sagens afgørelse udsættes, findes at burde vige for væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser, der taler imod en sådan udsættelse
- parten ikke har ret til aktindsigt efter reglerne i kapitel 4 med hensyn til de pågældende oplysninger
- den påtænkte afgørelse vil berøre en videre, ubestemt kreds af personer, virksomheder m.v., eller hvis forelæggelsen af oplysningerne eller vurderingerne for parten i øvrigt vil være forbundet med væsentlige vanskeligheder, eller
- der ved lov er fastsat særlige bestemmelser, der sikrer parten adgang til at gøre sig bekendt med grundlaget for den påtænkte afgørelse og til at afgive en udtalelse til sagen, inden afgørelsen træffes.
Stk. 3. Vedkommende minister kan efter forhandling med justitsministeren fastsætte regler om, at nærmere angivne sagsområder, hvor bestemmelserne i stk. 2, nr. 1 eller 5, i almindelighed vil finde anvendelse, ikke skal være omfattet af bestemmelsen i stk. 1.
Link: https://www.retsinformation.dk/eli/lt…
Hvis du vil vide mere om partshøring = Læs vejledningen til forvaltningsloven VI.
REGLERNE OM PARTSHØRING. Punkt 105 – 125 54
https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/1986/11740
ANDRE REGLER DU KAN ANVENDE SOM BORGER DER ER KOMMET I KLEMME I DET KOMMUNALE SYSTEM ER..
Se siden Materialer hvor du finder guider til emner som: Aktindsigt, bisidder, partsrepræsentant m.m.
- Når den kommunale forvaltning har truffet en afgørelse = Den skal være skriftelig og med en klagevejledning samt angivelse af tidsfristen for klagen. Afgørelsen SKAL henvise til de gældende love/regler der er anvendt i afgørelsen
- En skriftlig afgørelse SKAL være med en klagevejledning: Har KOmmunen glemt den..?
- Du har ret til at afgive en udtalelse hvor du som borger giver udtryk for dine holdninger
- Har du nye sagsoplysninger der kan have betydning for en evt. afgørelse i din/jeres sag så SKAL kommunen inddrage de nye oplysninger (Princippet om NOVA – Red)
- Har din bopælskommune en borgerrådgiver ? Så kan du/i henvende jer til borgerrådgiveren men forvent nu ikke for meget selvom det er os skatteydere der betaler for lønnen til borgerrådgiveren: Borgerrådgiveren er systemet repræsentant og er enten ansat af forvaltningen (kommunen) eller byrådet (den politiske ledelse).
Kvaliteten af borgerrådgivere i Danmark er stærkt svingende…og måske er det egentlige formål med at have en Borgerrådgiver at undngå at borgerne klager videre i klagesystemet og at den kommunale sagsbehandling dermed kommer at optræde i statistikker over kommunale fejlafgørelser (kommunernes sagsbehandling er SÅ tilfældig at det nogle gange ville give borgeren en bedre retssikkerhed hvis en blind abe trak et kort fra en kortbunke = Alle kort med sort farve giver en (måske..) rigtig afgørelse. Beviserne for den her fremsatte påstand findes i de sociale Danmarkskort og ALLE kommunalbestyrelser og borgmestre i Danmark kender godt til de enorme fejlafgørelsesprocenter…(men de sparer penge på at fejlbehandle borgernes sociale sager – Red) - Du har ret til at tage en bisidder med til møderne med den kommunale forvaltning
- Du kan anvende dig af lydoptagelser af mødet med den kommunale forvaltning, så du har beviser for hvad der er blevet sagt til dig, hvilken toneleje m.m. Lydoptagelsen kan anvendes i en evt. retssag imod kommunen
- Du har retskrav på at lade dig repræsenterer af en privat socialrådgiver eller en advokat (så vågner den kommunale forvaltning typisk op). Nogle foreninger tilbyder også gratis bisidning. I nogle sager skal du medvirke…
- Du har retten til aktindsigt i egen sag: På den måde kan du som borger chekke om den kommunale forvaltning har fået alt med i sagen eller om de mest har fået med hvad sagsbehandleren selv syntes….
Jeg tilbyder at du kan anvende den gratis skabelon til formålet så DU/I kan sikre jeres retsikkerhed overfor kommunen (lægger du min skabelon ud til deling via sociale medier bliver du mødt af et erstatningskrav j.f. lov om ophavsret) - Du har ret til at søge aktindsigt i hvilke faglige kvalifikationer din sagsbehandler har når du er part i egen sag, eller efter offentlighedsloven. Og det må du offentligøre: Der er jo ikke tale om hemmeligheder eller personfølsomme oplysninger./li>
- Du har retten til at anmode om at få en ny sagsbehandler (de kan have alle mulige baggrund – og er måske slet ikke uddannede til det område de sidder med )
– se ovenstående punkt om hvordan du/i kan undersøge de faglige kvalifikationer som din sagsbehandler har/eller ikke har…
Du/I kan anvende den gratis skabelon jeg har udarbejdet til formålet. Lægger du/I min skabelion ud til deling via sociale medier, hjemmesider, blogs e.l bliver du mødt af erstatningskrav j.f. gældende lov om ophavsret - Du har retten til at stævne kommunen og erstatning. Det er nogle gange det der skal til før kommunen finder ud af at de skal overholde gældende love og regler (og de har jo ellers jurister ansat og adgang til omfattende muligheder for juridisk hjælp og vejledning
- Du har retten til at klage over den kommunale afgørelse til ankestyrelsen: Men forvent nu ikke for meget af ankestyrelsen der er underlagt et ministerium og gerne vil sælge kurser til.. landets kommuner og hvor KL (Kommunernes landsforening) er repræsenterede i…ankestyrelsen
- Du har retten til at henvende dig til medierne for at få dækket din historie men pas nu på: I små lokalsamfund er det største indtægt for den lokale avis annoncer fra…kommunen (regn den selv ud – Red).
Og alle landets medier er på kontanthjælp (det hedder så noget pænere “mediestøtte”) så regn heller ikke med at såkaldte “public service” medier som DR eller TV2 vil dække din historie (DR er politisk styret) - Du har din ytringsfrihed og dermed retten til at formidle din historie via f.eks sociale medier/hjemmesider/blogs o.l. men er du på overførelsesindkomst og har en åben Facebook-profil så har de kommunalesansatte lovhjemmel til at overvåge dig via Facebook – så pas nu lige på med dine “nye venner” (kommunalansatte må ikke arbejde “under cover” eller med “entrapment” (de må IKKE udgive sig for at være andre end dem de ER).
Kritiske borgere HAR oplevet at blive indkaldt til samtaler med den kommunale forvaltning der så begynder at stille spørgsmål a la: “Hvor meget tid bruger du dagligt på at kritisere kommunen,,? Er du sikker på at du står til rådighed for arbejdsmarkedet.”
Du må IKKE begynde at skrive ting som f.eks “Sagsbehandler (Navns nævnelse) ansat hos X-kommune er sindssyg og hamrende inkompetent – så er der fare for at du kan ryge ud i en injuriesag… (tænk dig om – også når du er på sociale medier) - Du har retten til at dø og være terminal: Når kommunale jobcentre mener at de skal møde op hos terminale borgere for at undersøge om de vitterligt er syge, vitterligt ikke kan arbejde og ikke bare simulerer så er det langt ude over lovens intensioner.
- Du har retten til ikke at skulle inkriminere dig selv: Fortæl nu ikke den kommunale forvaltning FOR meget: Alt hvad du siger kan efterfølgende anvendes IMOD dig.
- Du har retten til berigtigelse: Hvis den kommunale forvaltning fumler rundt med sagsoplysninger og der står forkerte ting i din/jeres sag
Og så er der mulighederne for at anlægge en retssag imod den kommunale forvaltning og forlange økonomisk erstatning for f.eks offentligt omsorgssvigt eller hvis den kommunale forvaltning har truffet en forkert afgørelse der kommer til at koste dig penge…
Går vi helt op i retssystemet: Byret, landsret, Højesteret
Går vi til EU-niveau: Menneskerettighedsdomstolen eller brud på andre internationale konventioner som Danmark har tiltrådt f.eks børnekonventioner/Haagerkonventionen, Handicapkonventionen, kvindekonventionen ect..