Fra Sjællandske medier d.8/9-2022 (citat):
“82 underretninger om truede børn blev glemt i mailboks i en måned”
Kommunen opdagede glemte underretninger, da den blev spurgt til, hvornår den ville reagere på en specifik sag.
82 underretninger om børn i mistrivsel, som er sendt til Næstved Kommune fra skoler, dagtilbud og private, lå i over en måned uden at blive gennemgået.
De blev sendt til en forkert mailindbakke fra starten af maj til midt i juni. Her lå de uden at blive registreret og gennemgået inden for 24 timer, som loven kræver.
Det oplyser centerchef for Børn og Unge i Næstved Kommune Daniel Gottrup til Sjællandske Mediers netmedie sn.dk.
Underretningerne var sendt til mailindbakken cbu@naestved.dk.
Men en systemopdatering betød, at mails med ordet “underretning” ikke automatisk blev sendt videre til en vagtfunktion, som skal vurdere, om der er brug for hurtig hjælp.
Det er ikke alle underretninger i perioden maj til juni, der er forsvundet.
Netmediet skriver, at de fleste af kommunens samarbejdspartnere bruger en anden mail, nemlig underretning@naestved.dk.
Det har været den korrekte indgang i omkring et halvt år, skriver sn.dk.
Mediet skriver, at den første mailadresse, man finder på Center for Børn og Unges hjemmeside, er cbu@naestved.dk. Derfor har mange, særligt private, formentlig sendt deres underretning til den.
Center for Børn og Unge opdagede først, at noget var galt, da personalet blev spurgt til, hvornår kommunen havde tænkt sig at reagere på en specifik underretning.
Daniel Gottrup siger til sn.dk, at så snart man opdagede fejlen, blev alle sager gennemgået.
Omkring 70 procent af de forsvundne underretninger kommer fra psykiatrien. Cirka 30 procent er fra bekymrede naboer eller andre private.
(CITAT SLUT)
Citat TV2 Lorry.dk
To års ulovlig praksis: Nu skal kommune undersøges af Kammeradvokaten
Der kan være begået fejl i op mod 60 sager på det specialiserede børn- og ungeområde i Rudersdal kommune. Det viser en intern undersøgelse. Kommunen skal nu undersøges af kammeradvokaten.
En intern undersøgelse i Rudersdal Kommune slår fast, at der er en berettiget mistanke om ulovlig sagsbehandling i kommunens skolevisitationsudvalg.Derfor har kommunen nu bestilt en ekstern undersøgelse, der skal laves af advokatfirmaet Poul Schmidt – også kendt som Kammeradvokaten.
Den interne undersøgelse viser, at forældre til udfordrede børn muligvis er blevet overtalt af kommunen til ikke at klage over dennes afgørelser i deres sager.
Det kan for eksempel være afgørelser i sager om visitation til specialiserede tilbud for børn og unge.
(Citat Berlingske d.25/9-2021):
17 forældre klager over behandlingen af deres handicappede børn: »Der var ingen, der reagerede
»Mor, hjælp mig, hjælp mig. Jeg er bange at dø,« sagde han med tårerne strømmende ned ad kinderne, mens han løb rundt i huset.
Gitte Lau gjorde alt, hvad hun kunne for at berolige sin søn. Men det var svært. Udbruddene kom igen og igen, og de havde været der længe nok til, at hendes eget hjerte begyndte at hamre, når det startede. Hun var tyndslidt. Så hun græd med ham.
Gitte Laus søn blev diagnosticeret med infantil autisme, da han var tre år. Otte år er gået, nu er han 11, og fire diagnoser er kommet til, blandt andet generaliseret angst. Da det stod værst til, fik han angstanfald hvert tyvende minut.
Det er til at blive syg af at se sit barn så ulykkelig. Det blev Gitte Lau også.
»Jeg har udviklet kronisk angst. Jeg har fået det ligesom min søn. Jeg blev ligeså angst som ham. Ligeså bange for at dø. For hvis jeg dør, er han alene. Så er der ikke nogen til at passe på ham,« siger hun.
I dag er Gitte Lau ikke længere på arbejdsmarkedet. Forløbet med sin søn har taget hårdt på hende, og Rudersdal Kommunes sagsbehandling har kun gjort det værre, fortæller hun.
»Gennem alt, alt for mange år har jeg prøvet at gøre kommunen opmærksom på, at min søn fik det værre og værre, og der var ingen, der reagerede,« siger hun.
Den oplevelse er hun ikke ene om. En række forældre til handicappede børn i samme situation beretter om manglende hjælp fra Rudersdal Kommune. Kommunen har i flere tilfælde afvist at bevilge hjælpemidler til børn i stærk mistrivsel, afvist at sende børn på specialskole og i nogle tilfælde ignoreret underretninger fra læger. Disse beslutninger har ifølge forældrene haft store konsekvenser for deres børn.
Gitte Lau har nu sammen med de andre forældre sendt et åbent brev til kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune for at gøre dem opmærksomme på problemerne én gang for alle. Brevet er suppleret med 16 forældres vidnesbyrd om dårlig sagsbehandling. Efterfølgende har endnu en forælder sluttet sig til koret.
De 17 vidnesbyrd
Gitte Lau og Susan Heely har samlet 17 vidnesbyrd – inklusive deres egne – fra forældre til børn med diagnoser, som føler sig dårligt behandlet af Rudersdal Kommune. 16 af vidnesbyrdene har de sendt til kommunalbestyrelsen med et åbent brev, hvori de kræver handling. Det 17. vidnesbyrd er kommet efterfølgende.
Berlingske bringer her uddrag af de 17 vidnesbyrd. Vidnesbyrdene er anonyme, men Berlingske er bekendt med personernes identitet.
1. Far til barn med skolevægring og adhd
»Efter årevis i opslidende forløb med enten udeblivende eller utilstrækkelige indsatser fra kommunen, rammes hele familien. Fra start var det ét barn i en ressourcestærk og velfungerende familie, der havde brug for hjælp. Nu er den en hel familie, der skal samles op.«
2. Mor til for tidligt født barn med kronisk/langvarig spiseforstyrrelse
»Min datter er gået fra specialinstitution med specialteam til en almindelig institution uden støtte. Her han hun gået i 2,5 år nu, og hun har fortsat ingen støtte.«
»Vi har fået afslag på kompensation for merudgifter på medicin, ernæringssprøjter m.m. med den begrundelse, at min datter ligger uden for normalområdet.«
»Vi har ventet et år på bevilling af kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. Vi har selv skullet stå for kommunikationen mellem Rudersdal Kommune og blandt andet Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Glostrup.«
3. Mor til barn med autisme
»Vi søgte om høreværn til vores søn, da han profiterede af dem i børnehaven. Vi søgte om de værn, som både børnehaven og Autismeforeningen anbefalede. Vi fik afslag – telefonisk – med den begrundelse, at sagsbehandleren havde vendt vores ansøgning med en ingeniør, som hun kendte privat. Ingeniøren havde anbefalet nogle andre høreværn, som kostede under minimumsgrænsen, hvorfor vi fik afslag.«
»Vi søgte om kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, men fik afslag. Vi klagede til Ankestyrelsen og fik tildelt kompensationen. Tre måneder efter Ankestyrelsens afgørelse traf Rudersdal Kommune en ny afgørelse, som næsten halverede vores tildelte kompensation. Der havde ikke været nogen ændringer i vores hverdag eller barns udfordringer. Vi måtte klage til Ankestyrelsen igen, der på ny omgjorde kommunens afgørelse, da denne var ulovlig.«
4. Mor til tre børn med diagnoser
»Vi har forsøgt at få vores søn indkørt i kommunens eget specialklassetilbud, men uden held. Min søn var i stærk mistrivsel, så vores eneste mulighed var at hjemtage ham og i stedet give ham hjemmeundervisning. Efter snart et år hjemme savner han meget forståeligt venskaber. Kommunens svar til os er, at det står os frit for at vælge en specialklasse uden for kommunens grænser.«
5. Mor til for tidligt fødte tvillinger
»Efter at have bedt Rudersdal Kommune om hjælp til en anden bolig og støtte til mine for tidligt fødte tvillinger valgte kommunen at sende to konsulenter ind i mit hjem med trussel om anbringelse straks, hvis dette ikke blev efterkommet. Konsulenterne skulle observere, men de gennemrodede alle skuffer og skabe og fortalte min datter på fem år, at hendes forældre var narkomaner, da de fandt noget stærk smertestillende medicin, ibumetin, som de mente jeg var dybt afhængig af. De spurgte samtidig ind til vores sexliv i børnenes påhør.«
»Jeg havde bedt om et møde for at planlægge den § 50-undersøgelse, der skulle laves. Til mødet er der tre betjente, og det første, vi får at vide, er, at når vi forlader mødet, er vores børn tvangsfjernet.«
»Rudersdal Kommune har fået pålagt af Ankestyrelsen at lave en forældrehandleplan, der arbejder på hjemgivelse. Dette har kommunen sagt, at de ikke agter at gøre. De har fortalt mine børn, at de aldrig kommer hjem og bo igen.«
6. Mor til tre børn med diagnoser
»Vi henvendte os til kommunen for at få hjælp til vores søn, da han var tre år gammel, da vi havde mistanke om, at han havde adhd. Først efter tre år blev han henvist til udredning. Vi modtog ingen hjælp i venteperioden. Da han blev udredt, fik han tre diagnoser.«
7. Forældre til tre børn med diagnoser
»Vi blev henvist til kommunens familiehus for at få hjælp til vores to børn med autismediagnoser. Kommunens familiebehandlere havde dog ikke erfaring med autisme. Efter ni måneder opgav vi hjælpen, fordi de kun fik det værre.«
»Efter afslag på kompensation for tabt arbejdsfortjeneste klagede vi til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen hjemviste sagen og kritiserede kommunen for utilstrækkelig begrundelse for beslutningen, ikke at have forholdt sig til oplysningerne i sagen og være for langsom til at sende klagen til Ankestyrelsen.«
»I forbindelse med sagsbehandlingen har vores søns sagsbehandler videregivet personfølsomme oplysninger om min søn uden samtykke. Da vi opdagede det, tog vi kontakt til sagsbehandleren, som oplyste, at det var normal procedure i Rudersdal Kommune. Vi klagede til Datatilsynet, som udtalte kritik af Rudersdal Kommune for at have videregivet personfølsomme oplysninger uden samtykke.«
8. Forældre til barn med handicap
»Kommunen traf afgørelse om vores barn, inden han var udredt. Efterfølgende blev han udredt og fik adskillige diagnoser. Kommunen nægtede at lave en ny behovsundersøgelse, som tog højde for hans diagnoser.«
»Kommunen har modtaget mange underretninger fra både psykiater og psykolog vedrørende vores søn. Disse er dog blevet fjernet fra vores søns sag. Kommunen har truffet afgørelser i vores søns sag, som gik stik imod de faglige anbefalinger.«
9. Mor til pige på ni år med autisme og angst
»Jeg fik bevilget tabt arbejdsfortjeneste 14 uger efter, at jeg ansøgte om det. Jeg skulle selv rykke adskillige gange. Da jeg endelig fik det tildelt, var det ikke med tilbagevirkende kraft. Derudover blev jeg oplyst, at kommunens autismekonsulent ikke længere var ansat, og at man ikke havde tænkt sig at genbesætte stillingen. Vi skulle derfor selv finde hjælp. Da vi langt om længe fandt et kursus, fik vi afvist vores ansøgning om bevilling, med begrundelsen at det var for billigt.«
10. Mor til dreng på tre år med autisme
»Efter vores søn blev tildelt diagnosen infantil autisme blev det på det kraftigste anbefalet af psykiatrien, at han skulle i et specialtilbud. Dokumentationen for dette blev fremsendt til visitationsudvalget. Visitationsudvalget besluttede dog at se bort fra dette og visiterede ham til at fortsætte i kommunens største børnehave. Vi klagede og to uger efter blev det oplyst, at PPR gerne ville imødekomme vores ønske, og at vi selv kunne vælge, hvor han skulle gå. Vi fik ingen begrundelse (hverken skriftlig eller mundtlig) for denne markante ændring.«
11. Mor til barn med angst og lange perioder med skolevægring
»Da vores barn havde massiv skolevægring og angst, kontaktede vi PPR i Rudersdal Kommune for at bede om hjælp. Til at starte med sagde psykologen, at det var virkelig vigtigt, at vi fik hurtig hjælp. Men så blev det tidspunkt, de forventede at kunne hjælpe os på, hele tiden skubbet. Til sidst blev vores barn smidt ud af den lille privatskole, han gik på i Rudersdal Kommune, fordi han ikke kunne komme i skole. Vi fik oplyst, at selvom vi bor i en anden kommune, er det stadig Rudersdal Kommune, der skal udarbejde en pædagogisk psykologisk vurdering af ham, da hans skole ligger i dér. Det skete aldrig. Heldigvis brød vores egen kommune reglerne og udarbejdede vurderingen, så vores barn kunne blive hjulpet og få et relevant skoletilbud.«
12. Mor til pige med handicap
»Ankestyrelsen vurderede, at min datter har brug for at bo på et hjem med massiv hjælp. Rudersdal Kommune har fundet et usselt alternativ, der slet ikke lever op til det. Jeg har kæmpet med dem i 14 år, og nu kan jeg ikke mere.«
13. Forældre til barn med infantil autisme
»Da min søn var 2,5 år, blev han vurderet til ekspressivt at være svarende til en 16 dage gammel baby. Alligevel afviste Rudersdal Kommune at visitere ham til en specialinstitution. Begrundelsen var, at han var i udvikling. Vi var nødt til at hyre en advokat for at få ham i specialinstitution.«
14. Mor til ung pige med flere psykiatriske diagnoser
»Flere sagsbehandlere siger: ‘Vi kender personer som din datter’. Ofte uden at have mødt hende. Underforstået, at det gør vi forældre ikke. De bruger samme påstand igen og igen til at tilsidesætte udtalelser fra psykiatrisk, samtidig med at min datter bliver dårligere og dårligere, fordi hun ikke får den nødvendige hjælp og støtte.«
15. Mor til dreng med adhd
»Vi oplevede, at vores sag stod stille i månedsvis. Det var os som forældre, der gang på gang måtte rette henvendelse til sagsbehandler, skole og PPR og komme med forslag til at løse vores søns udfordringer med at passe ind i folkeskolen. Vi blev afvist flere gange og fik at vide, at der ikke var mere hjælp at hente. Først da vi ansatte en privat socialrådgiver til at deltage i møder og få de tre instanser til at samarbejde, blev der sat gang i de indsatser, som skulle have været igangsat langt tidligere.«
16. Forældre til barn med autisme
»Børnelægen sendte en underretning om vores autistiske søn til kommunen, hvori han skriver, at det er bekymrende, at en dreng med de udfordringer går i en almindelig klasse uden ekstra opmærksomhed og støtte. Lægen skriver, at han ser en dreng i stigende mistrivsel som ikke opnår de færdigheder, der giver ham det bedst mulige liv. Et år efter var der fortsat ikke kommet den nødvendige støtte til vores søn, så jeg henvendte mig til børnelægen igen. Børnelægen visiterede til udredning uden om kommunen, hvor vores søn fik yderligere fire diagnoser.«
17. Mor til dreng med autisme, adhd, søvnforstyrrelse og mental retardering
»Vores startede, da vores søn på 1,5 år viste tegn på stærk mistrivsel i sin vuggestue. Han havde pludselig mistet evnen til øjenkontakt, sit ellers begyndende sprog og fik angstanfald. Han blev observeret af en PPR-psykolog som konkluderede, at han blot skulle støttes noget mere af de voksne. Vuggestuen søgte om ekstra ressourcer til vores søn, men de fik afslag. Jeg måtte sige mit job op, da min søn på det tidspunkt kun kunne være i vuggestuen 1-2 timer om dagen og oven i dette var voldsomt søvnforstyrret.«
»Efterfølgende blev vores søn visiteret til specialbørnehaven i Rudersdal Kommune. Vores søn er nu tre år og begyndte at miste visse færdigheder, herunder finmotorik, og han blev mere og mere hyperaktiv. Igen kom en PPR-psykolog ud for at observere. Hun kiggede på vores søn i cirka 30 minutter og konkluderede, at hun så en helt almindelig, men frisk dreng. Vi kontaktede selv psykiatrisk for at få ham udredt igen, og oven i sin infantil autisme-diagnose har han adhd, søvnforstyrrelse og mental retardering. Desuden er han sendt i udredning på Rigshospitalet for genfejl samt i udredning på Epilepsihospitalet Filadelfia, da tab af færdigheder på den måde, som vores søn taber dem, er meget bekymrende.«